Portika logs

Portika logs

otrdiena, 2011. gada 1. novembris

Lāčplēša diena Ērmaņu muižā

2011. gada 11. novembrī Ērmaņu muižā tika atzīmēta Lāčplēša diena, pieminot Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri Alfrēdu Prauliņu Alfrēds Prauliņš ir piedalījies Ziemassvētku kaujās Pirmajā pasaules karā un Latvijas brīvības cīņās Aleksandrs Grīns savā darbā 'Dvēseļu putenis' raksta - "Jau aizsniegts sniega ceļs, gar kuru skriešus vēršas ķēdē rotas, bet vāciem ložmetēji ņemti līdzi - un ķēdei piespiež lodes nogulties. 
      Tām sīvi atbild strēlniekbises, viņu ložmetēji nāk šurpu, un, steigdamies ar lielu skubu silā, zūd kreisā spārna priekšā ienaidnieks. Tak centrā un pa labi tas vēl turas, un tiešā uzbrukumā grūti skriet, jo kāpu starpā ir zema snigusi pļava. 
      Pa labi straujā lūša lēcienā tiek pļavai pāri pirmā rota - Prauliņš viņu vada, un mazais Nazarenoks uzticīgi turas viņam līdz.
      Ar lielu sparu rota iebrāzusies vācu rindās - un trīspadsmit krievu gūstekņi top atkal brīvi. Naidnieks ir iesākumā apmulsis. Tad saņemas, sāk prauliņiešus apņemt biezas vācu ķēdes, un pēc pusstundas rotai jāiet atpakaļ, līdzvedot atbrīvotos krievus un vāciem ņemto ložmetu."

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru