Portika logs

Portika logs

otrdiena, 2014. gada 12. augusts

Katrīna par Etnonakti (2014. gada 26. jūlijā)

Vārpas
Iebraucot Ērmaņu muižas pagalmā, ieraugām apburošo muižas ēku un pretī nāk priecīgi saimnieki. Visi, gan koncerta dalībnieki, gan apmeklētāji, tiek laipni sagaidīti un kārtīgi pabaroti.
Sajūtas pirms paša koncerta ir diezgan satraucošas, bet Uģis Prauliņš pirmās koncerta dalībnieces Vārpas nomierina ar vārdiem: „Es izdzeršu tēju un sākam“.
Verska Naase
Oskara Patjanko kapela
Folkloras kopa „Vārpas“ izpilda jau daudz pieminētos Liepnas balsus - pašlaik meitenes ir vienīgās, kuras dzied un rāda 
publikai tieši šo materiālu.
Dziedātājas pirms koncerta ir īpaši satraukušās, jo skatuviskā pieredze nav īpaši liela, arī Ilgas Reiznieces klāt neesamība rada mulsumu un nedrošības sajūtu.
Kā otrās uzstājas Setu dziedātājas VERSKA NAASE'. Pirmais, kas „iekrīt acīs“, ir bezgala krāšņie tērpi un nav pat iespējams iedomāties, kāda varētu būt mūzika, kas tūlīt atskanēs. Viņu dziedājums ir spēcīgs un vienreizējs. Viss kopā rada neaizmirstamu iespaidu par Setu tradicionālo kultūru.
Oskara Patjanko kapella liek klausītājiem ilgi gaidīt, bet
priekšnesums ir gaidīšanas vērts. Ar dzīvesprieku un atraktivitāti šie mūziķi aizrauj klausītāju prom no ikdienas un ievelk līksmā un lustīgā pasaulē.
Leila Alijeva
Kā pēdējie uzstājas Leila Alijeva un “Baltās skaņas”, kuri savienojuši latviešu tautasdziesmu ar azerbaidžāņu mūzikas
motīviem. Šie divi komponenti izveido nekad nedzirdētas skaņas, kuras to savdabības dēļ var klausīties ar neticamu interesi un aizrautību.
Etnonakts noslēdzas ar īsiem, bet lustīgiem dančiem. Dancotgribētāju nav daudz, bet esošie godam nodejo visus dančus. Danču muzikantes - Vārpu meitenes, nav izvēlējušās lēnus dančus, kurus dancojot varētu atpūsties no dienas steigas un svelmes. Tieši otrādi – izvēlēti ir paši ātrākie un lustīgākie danči.
Liels paldies Uģim un Ingai Prauliņiem par daudzveidīgo un krāšņo skaņu piedzīvojumu, ko varēja izdzīvot un izbaudīt Ērmaņu muižā.

        Katrīna Riekstiņa

P.S. Paldies Katrīnai par jauko Etnonakts norišu atspoguļojumu un mūsu draugam Stīvam Vaitam no Kentas par skaistajām bildēm.

Apvienotā angļu-latviešu grupa The Storks (Stārķi)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru